Regióny Chorvátska

Chorvátsko tvorí 10 regiónov - Istria, Kvarner, Záhreb, Stredné Chorvátsko, Slavónia, Lika-Karlovac, Dalmácia-Zadar, Dalmácia-Šibenik, Dalmácia-Split, Dalmácia-Dubrovnik. Regióny Chorvátska sa delia na menšie celky - župy (21) a tie sa členia na mestá (126) a opčiny (419).


Istria

Polostrov Istria je najväčším v Jadranskom mori, jej letoviská sú najnavštevovanejšími destináciami Jadranského pobrežia. Dovolenka Istria je v popredí cestovkárskych katalógov. Hlavným mestom regiónu Istria je Pazin. V rámci regiónu Istria existuje rovnomenná župa Istria s počtom obyvateľov 244.000, s rozlohou 2.813 km2. Názov Istria je odvodeninou od mena Histri, ktorým sa označoval kmeň, kedysi sídliaci v týchto končinách. Jeho príslušníci boli vraj vychýrení piráti, ktorí ťažili z dobrých znalostí členitého pobrežia a dna mora okolo Istrie. Prepadávali lode a brali si všetku korisť.

Polostrov Istria sa nachádza najzápadnejšie a na severe krajiny. Hraničí so Slovinskom (sever), regiónom Kvarner (východ) a Jadranským morom (východ, juh, západ). Obľúbenosť dovolenkovania na Istrii takmer určite spôsobuje aj dostupnosť tunajších letovísk. Ide totiž o najkratšiu cestu k chorvátskemu moru z krajín strednej a západnej Európy. Multikultúrny región obývajú prevážne Chorváti, z menšín sú najviac zastúpení Taliani a Slovinci.

Turistická tradícia na Istrii prekročila storočnicu. Po 1.7.2011, od kedy je Chorvátsko nový člen Európskej Únie, sa otvorili hranice na Istrii a turistická veľmoc sa nám ešte o viac priblížila. Vyhlásená srdečnosť a pohostinnosť tunajších obyvateľov poteší vyše tri milióny zahraničných návštevníkov ročne. Kopce Istrie striedajú stredoveké mestá dominujúce nad olivovými hájmi. Širokánske vinice pestujú chutné víno, agroturistika naberá na význame a patrí k hlavným novodobým potenciálom Istrie. Chránené prírodné krásy, cyklistické trasy v nedotknutej prírode, festivaly vína a gastronómie sú zárukou jedinečných zážitkov v každom ročnom období.

Kvarner

Kvarnerský záliv leží v rozsiahlom zálive pri meste Rijeka, ktoré je hlavným mestom regiónu Kvarner a významným hospodárskym prístavom Chorvátska. Je situovaný medzi polostrovom Istria a Dalmáciou. Región Kvarner tvoria dve chorvátske župy Licko-Senjská župa s hlavným mestom Gospič, rozlohou 5.350 km2 a počtom obyvateľov 51.000, severnejšie nad ňou leží Primorska župa s hlavným mestom Rijeka, rozlohou 3.590 km2 a počtom obyvateľov 296.200. Za región Kvarner môžeme dané údaje sčítať, t.z. 8.940 km2 a 347.200 obyvateľov.

Letoviská Kvarner ponúkajú pobyty na najlepších plážach Jadranu. Patria sem turistické strediská na pobreží a okolitých ostrovoch, ktoré lákajú stále viac dovolenkárov. Medzi najnavštevovanejšie patria ostrovy Rab, Cres, Krk, ktoré patria k najlepším turistickým centrám v celom Chorvátsku. Kvarner je bohatý na kultúrne a historické dedičstvo s výhodou atraktívnej dovolenky pri mori. Na malom priestore dochádza k spojeniu mora, hôr a ostrovov. Staré letovisko s dlhoročnou medzinárodnou tradíciou a celoročnou prevádzkou Opatija, je ukážkou luxusne vybudovaného turistického kúpeľného prímorského letoviska.

V lete je lákadlom brázdiť more medzi ostrovami na jachte, v zime si môžete vyskúšať aj večerné lyžovanie v neďalekých lyžiarskych strediskách Platak, Rudnik, Delnice, alebo sa zotaviť vo wellness hoteloch. Hotelové ubytovanie s pohodlím, službami a luxusom, alebo campig, či apartmány a byty na súkromí splnia požiadavky každého návštevníka. Malebné prírodné prostredie a čisté more, námornícke maríny. Všetky pláže podľa chuti - budované, prírodné, veľké, malé, naturistické, štrkové,kamenné, pieskové. Región Kvarner je ľahko dostupný, má výborné spojenie diaľnicou, lietadlom, loďou aj železnicou. Z Bratislavy do Rieky je to niečo vyše 580 km, čo sa dá autom zvládnuť pohodlne za 6 hodín.

Dalmácia Zadar

Medzi najvýznamnejšie turistické oblasti Chorvátska patrí región Dalmácia Zadar (Severná Dalmácia) samozrejme s hlavným mestom Zadar a priľahlou Zadarskou riviérou. Región má rozlohu 3.646 km2 a 170.000 obyvateľov. Na severe hraničí s regiónom Kvarner, na juhu so Šibenikom, na západe s Jadranským morom a na východe s Bosnou.

Dovolenkárom sú k dispozícii národný park Paklenica, dovolenka na ostrovoch Pag, Ugljan, Dugi Otok, romantické zátoky pre naháčov a jachtárov, národný park Kornati, alebo historické pamiatky v meste Zadar. Na Zadarskej riviére sa nachádzajú prevažne kamienkové pláže, ale miestami sa nájdu aj vysoko oceňované piesočnaté pláže, napríklad v stredisku Nin.

Región Dalmácia Zadar ponúka malé prímorské letoviská, kde vám nebude chýbať kľud pre oddych ale aj veľké a rušné centrá, v ktorých prekypuje akčnosť, zábava a neviazaný nočný život. Všetky zadarské letoviská sú ocenené modrou vlajkou za čistotu mora a pláží. Viac než desať kvalitných stredísk na pevnine a okolitých ostrovoch ponúkajú návštevníkom perfektnú dovolenkovú atmosféru svetovej úrovne. Dalmácia Zadar je charakteristická pohostinnosťou miestnych obyvateľov, vynikajúcou kuchyňou, gastronomickými špecialitami. Zeleninové a rybie trhy dodávajú zážitku z letnej dovolenky tú pravú príchuť. Dovolenku v letoviskách Zadaru si zamiluje každý, veľký, malý, starý i mladý.

Dalmácia Šibenik

Oblasti Strednej Dalmácie dominuje mesto Šibenik, ktoré je pre návštevníkov zárukou krásnej dovolenky. Región Dalmácia Šibenik disponuje množstvom ostrovčekov, jedinečné Národné prírodné parky Kornati a Krka, pestrou príležitosťou skúmania historických pamiatok. Krka je nádhernou krasovou riekou, pýchou Chorvátska. Krka s vodopádmi na rovnomennej rieke a súostrovie Kornati, ktoré z výšky pripomína drobné biele perly roztrúsené v modrom mori, sú miestami na pookriatie duše. Najnavštevovanejšie mesto v tejto oblasti je prístavný Šibenik, vskutku prekrásne a tradičné chorvátske mesto.

Šibenik založili Chorváti okolo 9. storočia, je to ich najstaršie mesto na pobreží, mestské opevnenie vypovedá o bojoch o jeho ovládnutie. Najviac kultúrnych pamiatok pochádza z obdobia nadvlády Benátok, symbolom je katedrála Jacob. Vinice v okolí Primošten svedčia o víťazstve človeka nad neúrodnou kamennou krajinou.

Mesto Šibenik a priľahlá časť Dalmácie sa nachádza uprostred chorvátskeho pobrežia. Príjemné podnebie v špičke sezóny júl-august je vhodné pre voľbu dovolenky pre rodiny s deťmi ale aj seniorov. Letoviská na pobreží Jadranu sú chránené horami od severovýchodu. Pláže prevládajú kamienkové, sú orientované na juh až juho-západ. V mori je roztrúsených vyše dvesto ostrovov až mini ostrovčekov, ktoré sú lákadlom turistov bádateľov, jachtárov a milovníkov nahoty a priezračného mora.

Región Šibenik tvorí Šibensko-kninská župa s hlavným mestom Knin a rozlohou 2.980 km2. Počtom obyvateľov patrí k menším regiónom. Žije tu 109.400 obyvateľov, však v letných mesiacoch sa vie Šibenicky región vďaka turistom z celého sveta rozrásť niekoľkonásobne. Najnavštevovanejším mestom Šibenickej riviéry je prístavné mesto Šibenik.

Hlavným artiklom je dovolenka pri mori, proti plážovej nude pomôže adrenalínový bungee jumping zo Šibenického mosta. Súostrovie Kornati je ideálnou destináciou pre moderných „Robinsonov“, ktorí hľadajú panenskú nedotknutú prírodu - nedotknuté romantické zátoky so skrytými plážami, tiché prístavy. Mnohí turisti mieria do chýrneho strediska Vodice, ktoré možno považovať za najkrajšie a najčistejšie letovisko Šibenickej riviéry. Početné je zastúpenie turistov, ktorí navštevujú Primošten. Ten sa pýši krásnou kamienkovou plážou v tôni borovíc.

Obľúbené gastronomické pochúťky na vás čakajú v miestnych tavernách a reštauráciách, patriacich pohostinným južanom. Na vašom tanieri by nemali chýbať drnišská údená šunka a syr „drniški pršut i mišni sir“, mäkulinká jahňacina, „soparnjak“ (cviklové cesto zo Šibeniku), klobásky „kumbasice“ (v Skradine). Po dobrom jedle dobré vínko, červené benkovacké Rose alebo primoštenské Babić. Z bielych vín vyskúšajte Gegić. K dobrému tráveniu v pozadí neustále znejú jadranské melodické tóny.

Dalmácia Split

Južný cíp chorvátskeho pobrežia prísluší regiónu s hlavným mestom Split. Okolité pobrežie sa nazýva Splitská riviéra, patria sem dovolenkové strediská z vraj najkrajšej časti Dalmátskeho pobrežia. Mnohí ho poznajú pod názvom Makarská riviéra, ktorá je obľúbeným letoviskom návštevníkov z celého sveta. Región Dalmácia Split má rozlohu 4.540 km2, počtom obyvateľov 454.800 patrí medzi väčšie, hlavné mesto Split je prístavným historickým mestom s pamiatkami chránenými Unescom.

Z 375 km pobrežia medzi Kvarnerským zálivom a Kotorom sa jedná asi o najkrajší pás územia medzi morom a horami. Cez vysoké hory vedie do vnútrozemia iba niekoľko priesmykov. Miestni obyvatelia pestujú olivy, citrusy a vinič. Slnečné pláže, more, zátoky a ostrovy, kúzelné a starobylé mestá. Dominantami sú Split a Trogir, ktoré lákajú milovníkov mora na dovolenku.

Nie sú to len Split, Trogir, Makarska, ale aj ďalšie super destinácie - Omiš, Brela, Brač Hvar, Baška Voda a ďalšie ponúkajú báječnú letnú dovolenku v Chorvátsku. Samé svetoznáme pojmy, kde vám bude dobre. Čakajú na vás tie najkrajšie pláže sveta Dugi Rat v stredisku Brela, Zlatni Rat v stredisku Bol (ostrov Brač), mestská pláž Makarska, Bačvická pláž Split, všetky piesočnaté pláže. Tie sú v Chorvátsku vzácnosťou, keď vyše 90% tvoria pláže kemenisté alebo kamienkové. Priezračné more je držiteľom modrej vlajky. Ponúka osvieženie a bohatý podmorský život na skúmanie so šnorchlom.

Dalmácia Dubrovník

Najjužnejší cíp chorvátskeho pobrežia tvorí región Dalmácia Dubrovník, ktorý na juhu susedí s Čiernou Horou, na severe so splitskou Dalmáciou, na východe s Bosnou a Hercegovinou a Čiernou Horou, na západe s Jadranským morom. Región charakterizuje bujná stredomorská vegetácia, typická architektúra, umenie, bohatá stredoveká námorná história, sady pomarančovníkov, citrónovníkov a mandaríniek. Dubrovnícka riviéra zaujme najmä romantické duše, tých čo milujú jachting a prírody, najmä národného parku Mljet s krásnymi jazerami.

Mesto Dubrovnik patrí medzi najnavštevovanejšie mestá Chrvátska, radí sa medzi desať najkrajších miest sveta. Hovorí sa mu i skvost či perla Jadranu a jeho historické mestské centrum je na zozname UNESCO. V minulosti bolo významným, aj keď neveľkým stredomorským námorno-obchodným štátom. V súčasnosti sa stalo stredobodom záujmu amerických filmárov, ktorí tu natáčajú rôzne seriály a jeden film za druhý. Obyvatelia sú tak výrazne obmedzovaný v pohybe, ale príjmy ktoré sa sypú do mestskej pokladnice zapchajú ústa aj tým najvážnejším kritikom. Panoráma mesta s mestskými hradbami nad azurovým morom s oranžovými strechami je notoricky známym obrazom.

Dubrovnícko-neretvianska župa má rozlohu iba 1.780 km2 a 122.570 obyvateľov. Okrem hlavnej ikony v turistickom ruchu - Dubrovnika je potrebné uviesť niekoľko ďalších letovísk, ktoré vedia ponúknuť kvalitnú dovolenku, napr. Cavtat, ostrov Korčula, Mljet a Orebič s krásnou plážou (na polostrove Pelješac). Na tomto polostrove "plachetníc" sa v Orebići, v kolíske námorných kapitánov, nachádza námorné múzeum. Mesto Korčula je známe ako rodné mesto moreplavca Marka Pola.

Región Záhreb

Región Záhreb láka návštevníkov predovšetkým na prehliadku hlavného mesta, kde zaujme jeho architektúra, história, tradície, kultúra, umenie, koncerty a ďalšie pamätihodnosti. Záhreb súčasnosti je mestom koncertov a kultúrnch podujatí, kde si s dlhým predstihom rezervujú pódiá svetoznámi umelci. Skvostná baroková atmosféra s množstvom kulinárskych a nákupných príležitostí pre nežné pohlavie na odľahčenie.

Návštevník Záhrebu si môže vybrať ubytovanie zo širokej ponuky od päť hviezdičkových hotelov po apartmány, motely a ubytovne pre mladých. Mládež tvoriaca hlavný podiel návštevníkov Záhrebu preferuje zábavu s nevyhnutnou požiadavkou - nízke ceny a minimalistický štandard ubytovania. Splnením týchto podmienok a zohnaním lacných lastminute potom podnikajú cestovanie do Chorvátska v húfoch.

Krátky pohľad a mapa Chorvátska napovie, že Záhreb je mesto plné zelených parkov a promenád s výletnými miestami v prekrásnej atmosfére. Do tretieho tisícročia vstupuje Záhreb ako miliónové mesto, ktoré s v roku 1991 stalo hlavným mestom Chorvátov a od 1. júla 2013 je aj 28. hlavným mestom Európskej Únie. Do európskeho spoločenstva prispieva 19 divadlami, 24 múzeami, 65 galériami.

Hlavné mesto regiónu aj krajiny Záhreb je sídlom župy, ktorej rozloha činí 3.060 km2 a žije tu približne 318.000 obyvateľov (mimo Záhrebu). Samotné hlavné mesto Záhreb má takmer 800.000 obyvateľov, žujúcich na rozlohe 640 km2. Región Záhreb hraničí so Stredným Chorvátskom na severe, východe i juhu. Západ a severozápad tvorí hranica so Slovinkom.

Dovolenka Záhreb patrí k poznávaniu novej Európy, jej hlavných miest. Záhreb je estetické, veľmi príjemné a dynamické mesto, jeho symbolom je srdce. Určite aj to vaše návštevou Záhrebu pookreje. Mnohí netušia, že Záhreb je synonymom pre chorvátske lyžovanie. Lyžiarske stredisko Sljeme patrí do VIP spoločenstva FIS-stredísk svetového pohára. Nie len lyžovanie, ale šport všeobecne, futbal, vodné pólo, cyklistika, plávanie, treking, dokonca hokej majú zázemie v tejto metropole.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára