Zadar mesto slnka

Zadar je druhé najväčšie mesto v Dalmácii a jedno z najstarších trvalo obývaných miest v Európe. Minulosť Zadaru sa datuje pred tritisíc rokmi. Dnes je Zadar jedným z najdôležitejších miest na Jadrane a nutným cieľom básnikov, spisovateľov a dobrodruhov. Jeho ulice, námestia, nábrežie, kostoly a monumentálne dedičstvo odhaľujú starobylosť na každom kroku, zatiaľ čo moderné časti mesta sú vízionárslou inšpiráciou pre nových cestovateľov. Navštívili sme Zadar v auguste 2017 a boli sme nadšení. Poďte si pozrieť toto malebné - mesto slnka - polu s nami.

Zadar mesto slnka* Zdroj: dovolenka Zadar / Renata

Zadar nie je až taký známy ako jeho pobrežní susedia Split alebo Dubrovník. V minulosti bola táto destinácia návštevníkmi Chorvátska prehliadaná, ale to sa práve teraz mení. Toto vkusné starobylé prímorské mesto je plné neuveriteľných pamiatok, ktoré v spojení s výborným travel managementom vytvorili jedinečnú turistickú destináciu s ponukou pre všetky kategórie návštevníkov - milovníkov letného turizmu.

 

Cestovanie - Zadar 2017

Najlepší čas na cestovanie do Chorvátska je leto. Vtedy lieta na letisko Zadar veľa nízkonákladových letov. V Zadare sa počas letných mesiacov koná množstvo podujatí a festivalov. Množstvo pláží v Zadare a jeho okolí, desiatky malých a veľkých ostrovov čakajú na objavenie. Pláže, more, jachting, relax, kúpanie a slnko sú hlavné dôvody cestovania do Zadaru, preto leto.

Zadar mesto slnka* Cesta autom do Zadaru

Pre stredoeurópanov je zadarské pobrežie dobre dostupné po diaľnici, preto väčšinou využívame vlastný automobil. Z Bratislavy je do Zadaru 670 km po diaľnici cez Maďarsko, čo trvá približne 8 hodín. Za 10 dňovú diaľničnú známku v Maďarsku a mýtny systém v Chorvátsku zaplatíte celkom asi € 30,- obojsmerne.

Zadar mesto slnka* Mýtny systém v Chorvátsku - hac.hr - aktuálne ceny

Pokiaľ sa chcete vyhnúť kolónam, ktoré sú v lete cez víkendy už bežným javom na cestách, vydajte sa na dovolenku v atypickom termíne, napr. v utorok. Chce to trocha koordinácie s cestovkou, aby vám prispôsobili termín ubytovania, väčšinou sa vždy dá takáto malá úprava zabezpečiť. Cesty budú voľné a vy si užijete ten pravý zážitok z jazdy. Pozor na meračov rýchlosti!

Jazda autom* Jazda autom mimo diaľnice

Diaľničná sieť v Chorvátsku disponuje viac než 1.100 km, ďalšou výstavbou zariadení doplnkových služieb na diaľniciach sa vodičom a cestujúcim poskytujú aj doplnkové služby (čerpacie stanice, obchody, reštaurácie, motely, autoservisy atd.). To zároveň umožňuje užívateľom jazdiť bezpečne a pohodlne a uspokojovať ich potreby na palivo, oddych, jedlo, pitie, rôzne technické a servisné služby, ale aj spoznávať turistické zaujímavosti okolia.

 

Doprava v Zadare

Doprava v Zadare je kompletne rozvinutá, od peších chodníkov, cez lodnú, automobilovú, železničnú a leteckú dopravu. Mesto Zadar možno preskúmať pešo. Staré mesto je väčšinou zóna bez áut. Ak sa ubytujete mimo starého mesta, môžete využiť verejné autobusy. Do Zadaru sa dostanete lietadlom alebo autobusom. Letisko Zadar má dobré spojenie s európskymi letiskami. Počas letných mesiacov lieta do Zadaru množstvo nízkonákladových letov. Ak prichádzate autom, do Zadaru sa ľahko dostanete po diaľnici. Parkovacích miest je v Zadare dostatok.

Viac na - Doprava v Chorvátsku

 

Pláže

Pláže v Zadare, mestské pláže, nie sú tie najlepšie pláže, aké v Chorvátsku nájdete. Ak by ste sa chceli kúpať na skutočne peknej pláži, musíte sa dostať mimo mesta. Na okolitých ostrovoch je niekoľko vynikajúcich stredísk a zátok na kúpanie. Najobľúbenejšou plážou je vraj piesočnatá pláž Sakarun s bielym pieskom na ostrove Dugi Otok, tú si necháme na budúcu návštevu.

Zadar mesto slnka* Promenáda Riva - mestská pláž Zadar

Ďalšou výbornou zátokou na kúpanie je zátoka Lojena na ostrovčeku Levrnaka, ktorý je súčasťou Národného parku Kornati. Blízkou plážou k mestu je pláž Kolovare. Táto pláž býva veľmi preplnená, ale je dobre dostupná pešo po prehliadke pamiatok starého mesta.

Pláž Borik* Pláž Borik

Niekoľko kamienkových pláží sa nachádza vôkol polostrova Borik s rovnomerným hotelom. Pre hotelových hostí je táto lokalita ideálnou, výborné ubytovacie možnost, atrakcie ako bazény, tobogány, animácie, kultúrny program, pláže pri mori, blízkosť centra Zadaru. Pešo, bicyklom alebo miestnym vláčikom ste za pár minút pri všetkých významných pamiatkych Zadaru.

Zadarská riviéra* Zadarská riviéra - pláž Uskok

Vedľa cesty do jachtárskeho doku, asi 3 km od hlavnej brány do starého mesta sa nachádza príjemná kamienková pláž Uskok, ktorú navštevujú hlavne miestni obyvatelia. Pocestní sa tu dozvedia aktuálne novinky miestnych pomerov.

 

Ubytovanie

Ubytovanie v Zadare v starom meste je len niekoľko málo hotelov. Hotel Kalelarga, Hotel Bastion, Hotel Almayer a Hotel Verdi. Existuje však veľa apartmánov na prenájom a hotelov mimo starého mesta a v okolí Zadaru. Ceny sú najvyššie v auguste. Najobľúbenejším kempingom je kemp Zaton nachádzajúci sa v obci Zaton, 17 km severne od Zadaru. My sme sa ubytovali v rodinnej izbe Hotel Falkensteiner Club Funimation Borik.

Ubytovanie Hotel Borik* Ubytovanie Hotel Borik

Hotel Falkensteiner Club Funimation Borik leží v severnej Dalmácií len 5km od mesta Zadar v peknom prostredí s píniami a len 100m od pláže. Ubytovanie v jednolôžkových, dvojlôžkových, dvojlôžkových s jednou alebo dvomi prístelkami, rodinnej izbe Royal a v Suite. Všetky izby majú mini bar, SAT TV, trezor, telefón, klimatizáciu s možnosťou výberu izby s výhľadom na more.

Hotelová izba Borik* Hotelová izba Borik

Acquapura Thalasso & Spa Centar Borik - krytý bazén, fitness centrum, fínska sauna, turecká sauna, Kneippov chodník, vonkajšia vírivka, relaxačná miestnosť, lehátka a slnečníky pri bazéne - neobmezené využitie v cene all inclusive. Tenisový kurt, mini golf, vodné lyže, potápanie, požičovňa bicyklov, kanoe, člnky, organizované lodné výlety, animačné programy.

Pobrežie Hotel Borik* Pobrežie Hotel Borik

Hotel Borik sa nachádza v malebnom prírodnom prostredí hneď na okraji mesta celé pobrežie ponúka rôzne kamienkové pláže a vodné športy. Neďaleko sú apartmánové domy, camping, ubytovanie na súkromí.

Viac na - Ubytovanie Zadar

 

Jedlo, miestne špeciality, chorvátska kuchyňa

Jedlo v Zadare ponúka vzrušujúce skúsenosti. Mesto je požehnané, skvelé miestne produkty, čerstvé morské plody z Jadranu, vynikajúce jahňacie mäso z neďalekých hôr, ovčí syr z ostrova Pag, zelenina z vnútrozemských dedín. Zrejme najlepšie zemiaky rastú v horských dedinách vo vnútrozemí Zadaru. Jedlá v reštauráciách sú cenovo dostupné, výrazne lepšia hodnota za peniaze ako v Dubrovníku.

Čas na jedlo* Početné reštaurácie, kaviarne, bary

Chorváti radi a hrdo ponúkajú aj svoje najtypickejšie domáce jedlá a špeciality. Prostredníctvom gastronómie sa návštevníci veľmi príjemným spôsobom oboznámia vlastne aj s kultúrou života a tradíciami tej-ktorej časti krajiny.

Jedlo ryby* Ryby, miestna špecialita

Olivový olej a víno. Stredomorská, ľahká a zdravá jadranská kuchyňa. Ryby, rôzne mäsá na rošte, množstvo ovocia a zeleniny, cibuľa, cesnak, paradajková šťava a kvalitný olivový olej. A nesmie chýbať víno, ktoré sa podáva ku každému jedlu. To je charakteristický základ tradičnej prímorskej kuchyne.

Jedlo tržnica* Tržnica Zadar

Nezabudnime na biele chrumkavé bagety, čerstvé, podávané k jedlám. Raňajky spestria chorvátske koláčiky a voňavá chorvátska káva. No a jadranská zmrzlina patrí na koniec každej ochutnávky. Samozrejme vynikajúca s pestrým výberom chutí a farieb.

Viac na - Chorvátska kuchyňa

 

Kultúrne a historické dedičstvo

Kultúrne dedičstvo Zadaru a regiónu od staroveku až po nedávnu minulosť je bohaté a veľmi cenné. V Zadare sa nachádzajú pozostatky antiky, raného kresťanstva a raného stredoveku.

Historické centrum Zadaru sa nachádza na predĺženom polostrove.

mapa Zadar* Mapa

Starobylý raster mesta sa zachoval dodnes. Hlavné pozdĺžne a priečne ulice uzatvárajú priestor mestského námestia - fóra. V ranej kresťanskej ére bol vybudovaný biskupský komplex s katedrálou, baptistériom a biskupstvom - kostol sv. Donáta, ktorý je najcennejšou ukážkou predrománskej architektúry.

Minulosť zanechala svoje stopy na každom kroku, vrátane cirkevnej architektúry, v Zadare sú kostoly na každom rohu - kostol sv. Donáta, kostol a kláštor sv. Márie, katedrála sv. Anastázie, kostol sv. Chryzogóna, kostol sv. Simeona, kostol a kláštor sv. Františka, kostol Panny Márie Zdravia, kostol sv. Ondreja a sv. Petra staršieho, kostol sv. proroka Eliáša, kostol a kláštor sv. Michala, kostol sv. Dominika.

Historia Zadaru* Historické centrum Zadaru

V meste sa nachádzajú aj pozostatky kostolov z raného stredoveku. V prípade zadarských kostolov ide o najreprezentatívnejšie a najmonumentálnejšie cirkevné stavby, ktoré svedčia o dynamickom a duchovnom živote mesta.

Viac na - Kultúrne a historické dedičstvo Zadaru

 

Plavba na zadarské ostrovy

Jadranské pobrežie je v oblasti Dalmácie mimoriadne členité, plné ostrovov a ostrovčekov. Zadar je ideálnym miestom odkiaľ vyplávať na more a objavovať pláže, zátoky a skryté miesta malebnej morskej krajiny. Východiskový bod pre objavovanie a sledovanie morského života, ktorý je najbohatší v chránených parkoch ako sú Kornati. Zadarské pobrežie patrí k turistickým skvostom a najlepšie to vedia jachtári. Môžu sa plaviť pozdĺž členitého pobrežia, aby objavovali odľahlé pláže prístupné len z mora.

Zadar jachting* Jachting

V okolí Zadaru je veľa k videniu a toľko miest na návštevu zo Zadaru, že ani dva týždne jednoducho nestačia na preskúmanie. Väčšina miest, kam sa plavíme, sú nedotknuté pláže, zátoky, útesy a ostrovy, spolu s idylickými malými rybárskymi a poľnohospodárskymi dedinami. V Zadare sa nemôžeme plaviť zle, ani keď len nasledujeme spontánne svoj vlastný nos.

Pri tvorbe itinerára je toľko možností, koľko námorníkov si k nemu zasadne. Nasledovný itinerár je príklad plavby na 6 dní po zadarských ostrovoch.

Itinerár: Jachting Zadar, zadarské ostrovy.

 

Morský organ

Jednou z najoriginálnejších očarujúcich atrakcií, ktoré môžete vidieť a počuť len v Zadare, je Morský organ (chorvátsky Morske orgulje). Sediac na širokých mramorových schodoch, ktoré lemujú more sa započúvajte do "hudby mora", ktorá pochádza z vĺn. Tým, že vlny tlačia vzduch cez 35 trubíc tiahnucich sa 70 metrov pod vodou, vznikajú zvuky, ktoré sa šíria z otvorov v mramorových schodoch pozdĺž nábrežnej promenády Riva.

Zadar mesto slnka* Morský organ

Morský organ je jednou z hlavných atrakcií Zadaru a je najrušnejší pri západe slnka, s hordami fotografov a pozorovateľov slnka, ktorí čakajú na jeden zo slávnych západov slnka. Toto je určite jedna z 5 najlepších vecí v Zadare. Vydajte sa k Morskému organu predtým, ako má slnko zmiznúť za obzorom, aby ste mohli vychutnať tento nádherný prírodný úkaz, ktorý upokojí dušu.

Autorom zvukov je príroda, tóny sú očarujúce a vždy uvoľňujúce. Morský organ, ktorý vytvoril chorvátsky architekt Nikola Bašićis, je harmonickou zmesou moderného dizajnu a prírody.

 

Pozdrav slnku

Kto sa stretol s jógou, určite počul o zostave cvikov, ktorá sa nazýva pozdrav slnku - surya namaskar. Keď však vyslovíte toto slovné spojenie v Zadare, každý vás nasmeruje na juhozápadný cíp starého mesta, kde sa nachádza jedna z dvoch moderných atrakcií Zadaru.

Pozdrav slnku* Pozdrav slnku

Zadar má nádherné nábrežie s promenádou, ktorého vyvrcholením je Morský organ a Pozdrav slnku na juho-západnom cípe starého mesta. Morský organ je hudobný nástroj poháňaný vlnobitím. Čím vyššie sú vlny, tým je hudba hlasnejšia a intenzívnejšia. Unikátne zariadenie zo solárnych panelov sa nachádza hneď vedľa morského organu. Veľký solárny kruh cez deň absorbuje slnečnú energiu a večer sa rozsvieti a vysiela nádherné farebné svetelné signály do vesmíru nad mestom.

Zadar mesto slnka* Pozdrav slnku pri západe

Pozdrav slnku pozostáva z 300 viacvrstvových sklenených platní v tvare kruhu s priemerom 22 metrov. Je koncipovaný ako priestorová inštalácia v podobe amfiteátra obklopeného kamennými blokmi s prezentáciou všetkých planét slnečnej sústavy a ich dráh. Tento svetelný displej je jednou z mnohých skvelých rodinných aktivít pri cestovaní s deťmi v Chorvátsku . Ten istý umelec, ktorý vytvoril Morský organ, vytvoril aj Pozdrav slnku a opäť vytvoril niečo coolové.

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára