Autom na dovolenku bezpečne

Prevažná časť slovenských a českých návštevníkov Chorvátska jazdí na dovolenky vlastným autom. Oplatí sa poznať niekoľko zásad bezpečného cestovania a to nemyslíme na "bezpečnú jazdu", ale zabezpečenie vášho auta voči krádeži, čo môže byť v zahraničí dva krát nepríjemné. Ak na pneumatike svojho auta uvidíte plastovú fľašu, ste pravdepodobne v nebezpečenstve.

Fľaša na pneumatike* Signál pre zlodejov

Viac ako 13 mil. Euro je celková hodnota ukradnutých áut v SR ročne. To činí viac ako 1.700 ukradnutých vozidiel ročne a len 15% z nich sa podarí niekedy vrátiť majiteľovi. Teraz možno rozmýšľate, chvalabohu, že moje auto je príliš staré a lacné pre každého, kto by ho chcel ukradnúť. Presný opak je pravdou.

Zamyslite sa znova, zlodeji sú rovnakí, zaujímajú sa o staré haraburdy, pretože ich môžu rozobrať na diely alebo ich použiť ako únikové vozidlo po tom, čo spáchali nejaký iný trestný čin. Nezabúdajme ani na priaznivé okolnosti, ktorými sú časy rúšok. Dnes je bežné používanie zakrytia tváre aj v súvislosti s celosvetovými opatreniami. To značne nahráva zlodejom, ktorí sa kryjú pred kamerami a nebudia u obyvateľstva toľké podozrenie, ako v časoch minulých, kedy nosenie kukly na verejnosti bolo nápadné.

Kradnutie áut sa stáva o toľko jednoduchšie vďaka novému triku, ktorý zlodeji áut využívajú v týchto dňoch. Teraz ste trochu nervóznejší, čo sa týka tohto nového triku, ako urobiť z krádeže auta prechádzku v parku. Ak predpokladáte, že nová technika krádeže je založená na super yspelých technológiách, mýlili by ste sa. Všetko, čo zločinci dnes potrebujú, je prázdna plastová fľaša.

Trik s plastovou fľašou

Trik vyzerá takto: v prvom rade zlodeji nájdu vhodné auto na parkovisku, potom umiestnia prázdnu plastovú fľašu na prednom alebo zadnom kolese na spolujazdcovej strane Táto strana je ďalej od vodiča, preto je pravdepodobné, že fľašu pri nastupovaní neuvidíte, keď nastupujete do auta, naštartujete zapaľovanie a práve, keď vychádzate z vášho parkovacieho miesta, začujete nejaké zvláštne zvuky. To je samozrejme fľaša, ktorú rozbila vaša pneumatika, ale nedá vám to, aby ste nevybehli z auta, pozrieť sa, čo sa stalo.

Zlodej áut* Zlodej v maske

Konáte inštinktívne a prestanete byť dostatočne opatrný. Namiesto toho, aby ste vypli motor a zamkli dvere, keď sa rozhodnete vystúpiť a ísť sa rýchlo pozrieť, čo sa deje s pneumatikou. A to je príležitosť na ktorú zlodeji čakajú, stojac nenápadne poblíž.

Teraz môžu urobiť jednu z dvoch vecí, ukradnúť auto alebo chytiť všetky cennosti zvnútra a utiecť. Prvé prípady krádeží áut, kedy zlodeji toto použili, boli hlásené z Južnej Afriky v roku 2018. Juhoafrická súkromná bezpečnostná spoločnosť zverejnila varovanie na svojej facebookovej stránke o krádežiach áut spáchaných pomocou plastovej fľaše. Ich príspevok zaznamenal štvrť milióna videní a krádeže prestali.

Zodpovední za ochranu Američanov a Európanov v zahraničí nehovoria nič o žiadnych trikoch s plastovými fľašami, ktoré sú používané pri krádeži áut a zlodeji páchajú ďalšiu vlnu krádeží áut týmto spôsobom. Tento trik sa prehnal aj cez ďalšie časti sveta. Cez Mexiko sa táto vlna prehnala potom, ako istý muž na youtube zdieľal video, v ktorom varoval divákov pred touto novou taktikou. Požiadal všetkých o zdieľanie videa a šírenie tejto informácie na ochranu čo najväčšieho počtu ľudí. Nech už sú jeho úmysly akékoľvek, zločinci vzali jeho video, ako manuál aj potom, ako sa podarilo získať niekoľko miliónov zobrazení.

Ktovie, kam sa dostanú nepoctiví ľudia v použití tejto nebezpečnej novej technik. Ak to zatiaľ nedorazilo do vášho mesta, možno tam, kam cestujete na dovolenku už tieto triky spôsobujú majiteľom áut smútok. Možno že zajtra niekto pripevní plastovú fľašu na vrchu pneumatiky vášho auta. Preto je vždy lepšie byť informovaný, aby sme mohli prijať preventívne opatrenia na svoju ochranu. Napríklad prečo neprechádzať okolo svojho auta a pred každým nastúpením ho krátko preskúmať? Trvá to len pár sekúnd a budete si istí, že si zlodeji nevybrali vaše auto za obeť.

Ako trik s fľašou na kolese funguje?

  • Zlodej umiestni prázdnu fľašu s vodou na jednu z pneumatík vášho auta na strane spolujazdca.
  • Pri nástupe do auta na strane vodiča si fľašu s vodou nevšimnete.
  • Keď začnete s autom cúvať, z druhej strany auta budete počuť nečakaný zvuk spôsobený fľašou s vodou.
  • Zastavíte auto a vystúpite, aby ste zistili, odkiaľ ten hluk pochádza.
  • Vtedy sa zlodej dostane do vášho auta (ktoré je pravdepodobne stále naštartované, s dokladmi a peniazmi vnútri) a odíde s ním.
  • Ak nechcú vaše auto, vezmú z neho všetky osobné veci a utečú.
  • V podstate je to spôsob, akým môžu zlodeji áut nesprávne nasmerovať vašu pozornosť a ukradnúť vám auto.
  • Vylepšenie je fľaša primotaná ku kolesu lepiacou páskou, odstránenie poskytne zlodejom viac času.

Top 10 spôsobov ochrany auta pred zlodejmi na dovolenke

Jasné, že existujú tony ďalších spôsobov, ako môžete na dovolenke chrániť seba a svoje auto pred zlodejmi. Imobilizér, autoalarm, odpojovač autobatérie, uzamykacia páka na volant, koleso (papuča) alebo defend lock na šaltpáku či pedále sú všeobecne známe prvky ochrany, preto sa poďme pozrieť na ďalšie účinné metódy zabezpečenia áut:

mechanické zabezpečenie auta* Mechanické zabezpečenie auta pred zlodejom

1. - vezmite si volant so sebou, keď opustíte auto. Stačí vytiahnuť volant pri odchode z auta, môžete nainštalovať rýchle uvoľnenie volantu, aby ste si ho mohli vziať so sebou vždy, keď opustíte auto. V prípade triku s plastovou fľašou sa táto bezpečnostná metóda môže zdať trochu divná a trápna. Predstava, že kráčate okolo auta s volantom v ruke. Ale vždy, keď v aute niečo dôležité chýba, je to jednou z najefektívnejších príčin, ktoré môžu zabrániť zlodejom áut čo i len pomyslieť na naše auto.

2. - auto s manuálom - dnes už veľa ľudí nevie, ako jazdiť pomocou radiacej páky. Dajte palec hore, ak patríte k ním, je ich stále viac aj medzi zlodejmi. Pribúdajú správy o tom, ako zlodeji často utekajú, keď zistia, že auto je s manuálnou prevodovkou. Napríklad dvaja ozbrojení zločinci pristúpili k oknu auta a prikázali osádke vystúpiť, aby mohli s Peugeotom z roku 2004 odísť. Manželia im vyhoveli a zlodeji naskočili do auta, ale keď zistili, že má riadiacu páku, utiekli z miesta činu. Iste by získali cenu za najhlúpejšieho zločinca.

3. udržujte predné sklo čisté - verte tomu alebo nie, zlodeji vedia posúdiť, či sa im do auta oplatí vlámať len tak, podľa kontroly čelného skla. Pred tým, ako opustíte svoje auto, mali by ste vždy odstrániť všetky káble a stopy po prípojkách zariadení ako sú navigácie a podobné veci. Tieto prvky naznačujú, že v aute sú cennosti. To zvzšuje príťažlivosť pre zlodeja.

4. udržujte svoje auto čisté a upratané - prekvapivo mať upratané auto, môže účinne odraziť zlodejov tým, že vaše auto im dá vedieť, že to s bezpečnosťou myslíte veľmi vážne. Ak tam trčí kopa náhodných vecí, budú zlodeji predpokladať, že ste neporiadny a to znamená, že majú šancu, že ste pravdepodobne v aute zanechali niečo cenné.

5. rozhliadnite sa okolo seba - predtým, ako opustíte auto, vydajte sa na obhliadku a pozrite sa okolo auta. Ani sa nesnažte byť v tom diskrétny, naopak, lepšie je, ak je prehliadka zrejmá. To signalizuje, že ste opatrný. Ak vás sledujú nejakí potenciálni zločinci, v tejto chvíli budú vidieť, že si uvedomujete bezpečnosť a svoje okolie. To ich s najväčšou pravdepodobnosťou odradí od spáchania trestného činu. Pomôže tiež vytiahnuť baseballovú pálku z kufra a chvíľu sa s ňou pohrať, zlomyseľne niekoľkokrát zaútočiť na homerun pred jej odložením späť do kufra.

6. uistite sa, že vaše auto smeruje k vášmu domu - ak ste typ, ktorý rád cúva na parkovisko či na vašu príjazdovú cestu, prestaňte s tým. Je to malý rozdiel, ale určite to robí oveľa jednoduchšie a rýchlejšie vyraziť ráno do práce alebo školy, ale čo je jednoduchšie pre vás, to je jednoduchšie aj pre zlodeja. Preto pri príjazde na parkovacie miesto len zatiahnite tak, aby vaše auto smerovalo na váš dom. Naozaj tým nestratíte až toľko času, koľko smútku by ste zažili, ak by ste tam ráno auto nenašli. Ak môžete, zablokujte aj kolesá.

7. identifikačné číslo na každom okne - to pomôže odradiť zlodeja, ktorý uvažuje o krádeži vášho auta, ak by ho chcel neskôr predať. Toto opatrenie by pre zlodeja znamenalo vymeniť všetky okná, ak na nich máte svoje číslo vyleptané na každom okne. Výmena vsetkých skiel sa mu iste nevyplatí.

8. zámok na pneumatiky - už ste pravdepodobne videli policajnú papuču na aute za nelegálne parkovanie, ale možno neviete, že môžete získať tento zámok pneumatiky aj vy a používať ho ako ochranný prvok pred zlodejmi, aby sa zabránilo krádeži auta. Predpokladá to len dostatočne veľký kufor auta. Tento prvok vás asi neoslní, ak sa práve chystáte iba navštíviť obchod s potravinami za účelom kúpiť bochník chleba, ale ono je ideálnym riešením na dlhšie parkovacie časové úseky.

9. baby monitor - ak máte malé dieťa a skutočne využívate toto zariadenie vo svojom aute, môžete ho použiť a používajte ho ako praktický vtip a účinné zariadenie proti krádeži. Mnohé monitory majú režim nočného videnia a audio. Čo viac potrebujete, môžete sa rozhodnúť pre bezdrôtové pripojenie, to vám umožní opustiť monitor vo svojom aute a získajte živú spätnú väzbu o tom, čo sa deje vo vašom vozidle. Keď zlodeji uvidia kameru v aute, zdržia sa vlámania do auta, ak sa o to predsa pokúsia, budete mať zábery, ktoré vám môžu pomôcť dostať svoje auto späť.

10. parkovanie pod kamerami - je vhodné parkovať na monitorovaných parkoviskách a uliciach. Vyhnite sa odľahlým miestam a nebezpečným štvrtiam. Pred zaparkovaním sa pokúste vyhľadať kamery a zaparkovať v ich zornom uhle a v dostatočnej blízkosti. Tento prvok sledujú aj zlodeji a vyhýbajú sa monitorovaným miestam ak môžu. Uvážte tento prvok na obrovských parkoviskách pri nákupných centrách. Nespoliehajte sa na kamery na podozrivých miestach (štvrtiach), niekedy sú autá vykradnuté práve na strážených parkoviskách, kde záhadne dôjde k "zlyhaniu" kamerového systému, ak strážnik spolupracuje s miestnym gangom.

Kombinácia opatrení - čím väčší počet vyššie uvedených prvkov zabezpečenia svojho vozidla budete používať, tým menší záujem bude vaše auto budiť u zlodejov. Ak vlastníte naozaj zaujímavý kúsok, mali by ste si nechať urobiť u známych servisákov viaceré ochranné prvky.

Elektornické alebo mechanické spôsoby zabezpečenia auta?

Už sa vám stalo, že ste zabudli, kde je zaparkované vaše auto? Po pár minútach panického behania po parkovisku svoje auto možno nájde a sľúbite si dávať väčší pozor nabudúce.

Elektronické zabezpečenie auta* Elektronické zabezpečenie auta pred zlodejom

Často sa však stáva nepríjemnejšia situácia, že vaše auto nenájde ani privolaná polícia, pretože ho ukradli. Počet krádeží áut na Slovenku stále rastie, preto je potrebné správne zabezpečenie automobilu voči krádeži.

Kradnuté autá sa predávajú na čiernom trhu alebo sú rozoberané na súčiastky a predávajú sa tie. Kradnutie áut je biznis, na ktorý môže doplatiť ktokoľvek. Napriek tomu, že zlodeji majú vymakané techniky a triky, ako vozidlo ukradnúť, nie vždy sa im to podarí. Kľúčové sú práve vaše bezpečnostné systémy na aute.

Dávajte veľký pozor na svoje auto a urobte čokoľvek, aby bolo v bezpečí. Ak sa vám tieto rady pozdávajú, určite zdieľajte tento príspevok s priateľmi, vlastniacimi auto. V komentároch môžete poskytnúť svoje vlastné skúsenosti so zabezpečením auta nie len na dovolenke pred zlodejmi.

Linky, odkazy, inšpirácie



31 komentárov:

  1. Mobilný telefón cez aplikáciu monitoruje vaše vozidlo v reálnom čase a upozorňuje vás priamo na podozrivú činnosť. Dostaňte do svojho auta moderné technológie, ktoré bývajú ponúkané len do prémiových modelov v najvyššej výbave. Tá vám prepojí auto s mobilným telefónom a pomôže vám zabezpečiť vaše auto proti krádeži či vykradnutiu. Ukáže vám, kde sa nachádza, či je zabezpečené, a dokonca ho môžete pomocou telefónu aj ovládať. Upozorní, ak sa vaše auto bude pohybovať bez naštartovaného motora a vďaka GSM alarmu budete mať istotu, že vaše auto nájdete vždy tam, kde ste ho zaparkovali. S prídavným imobilizérom vaše vozidlo už nikto nenaštartuje bez vášho súhlasu a v prehľadnej mobilnej aplikácii môžete povoliť jazdu aj na diaľku a sledovať reálnu polohu auta v čase vďaka GPS modulu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vždy si pred odchodom od auta skontrolujte, že máte úplne zatvorený kufor a všetky dvere. Taktiež si skontrolujte, že je vozidlo zamknuté. Ak používate automatické zamykanie auta pri odchode, dbajte na dostatočnú kapacitu baterie kľúča.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Palivová Kontrolka30. decembra 2021 o 17:38

    Prázdna nádrž u zaparkovaného auta, ideálne falošná palivová kontrolka, ktorá sa dá z tajného umiestnenia prepnúť na reálne zobrazovanie pre majiteľa.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Parkovanie na dobre osvetlených miestach, pod lampou je najvúčšia tma.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. blokátory patria k najnovším spôsobom, ako odradiť zlodejov. So spínačom blokovania sa auto nenaštartuje, pokiaľ nie je aktivovaný skrytý spínač, ktorý prerušil tok elektriny na batérii alebo spínač zapaľovania alebo vypnutie palivové čerpadlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Sledovací Systém30. decembra 2021 o 17:45

    Táto technológia vysiela signál polícii alebo monitorovacej službe, keď je vaše vozidlo nahlásené ako odcudzené. Niektoré systémy využívajú „telematiku“, ktorá kombinuje GPS a bezdrôtové technológie umožňujúce diaľkové monitorovanie vozidla. Ak sa vozidlo pohne, systém upozorní majiteľa a vozidlo je možné sledovať pomocou počítača

    OdpovedaťOdstrániť
  7. proti krádeži auta s upozornením na sledovanie GPS

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vždy majte svoje auto zamknuté, aj keď šoférujete.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Nikdy nenechávajte kľúče v zaparkovanom aute.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Vždy zatvorte okná vrátane strešného okna.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Nenechávajte svoje auto bežať bez dozoru.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Pre oportunistických zlodejov áut je ponechanie okien čo i len mierne pootvorené jedinečnou príležitosťou, ako siahnuť do auta a ukradnúť vám cennosti – alebo v horšom prípade odomknúť vozidlo, aby ste získali úplný prístup.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Pred odchodom z domu je tiež dobré uložiť si cennosti, ako je laptop a kabelka, do kufra – zlodeji často sledujú ľudí, ktorí zastavujú na parkoviskách, a zamerajú sa na ľudí, ktorých videli, ako si cennosti presúvajú do kufra.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Zvukové poplašné systémy sú navrhnuté tak, aby vydávali hlasný zvuk a upútali pozornosť, ak sa niekto pokúsi dostať do vášho vozidla, keď je alarm zapnutý.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. zámky prevodovky alebo volantu, môžu tiež prinútiť zlodeja, aby si dvakrát rozmyslel, či zacieli na vaše vozidlo, pretože existuje šanca, že môžu upútať pozornosť a byť prichytení.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Vyhnite sa parkovaniu vedľa väčších vozidiel, kríkov a stromov, pretože môžu poskytnúť viac súkromia pre zlodeja, ktorý sa vláme do vášho auta.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Väčšina verejných parkovísk má bezpečnostné kamery, preto sa snažte zaparkovať v rámci ich výhľadu ako dodatočný odstrašujúci prostriedok. Vyhýbajte sa parkovaniu v tmavých, izolovaných oblastiach a vyhýbajte sa známym zločineckým miestam alebo „zlým“ oblastiam.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ak uvidíte podozrivú aktivitu alebo niekoho, kto sa fláka na parkovisku, skúste zaparkovať inde.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Keď idete zaplatiť za palivo, vždy vyberte kľúče a zamknite svoje auto, ak v aute samozrejme nie je nikto iný.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Najjednoduchší spôsob, ako ukradnúť vaše auto, je, že zlodej vezme váš kľúč a jednoducho odíde do západu slnka. Doma sa snažte držať kľúče ďalej od dverí a okien. Keď ste vonku, zatvorte si tašku.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Väčšina moderných áut má štandardne nainštalovaný autoalarm a imobilizér. Ale viete, či fungujú? Najlepšie je otestovať, či sú povolené a či nie sú chybné.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Nikdy nenechávajte svoje auto bez dozoru, keď je v prevádzke, napríklad pri odmrazovaní v mrazivom ráne.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Zámky Brzdového Pedálu30. decembra 2021 o 18:10

    Zámky brzdového pedála zastavia zlodejov pomocou brzdového a spojkového pedálu. Pripevňuje sa k volantu a brzde a pred ich opätovným použitím sa musí odstrániť.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Nenechávajte v zaparkovanom aute dieťa ani domáce zviera.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Dajte svoje auto do garáže, aby ste zabránili krádeži vozidla.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Takmer polovica krádeží vozidiel je spôsobená chybou vodiča a približne 45 % ukradnutých áut sa už nikdy neobjaví.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Staršie vozidlá sú hlavným cieľom zlodejov áut, pretože staré autá dokážu ľahko rozložiť na ťažko dostupné diely, ktoré stoja viac peňazí.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Zlodeji áut sa tiež zaujímajú o cenné diely a príslušenstvo vozidiel, ako sú rádiá, kryty kolies, GPS jednotky, reléové boxy atď.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Krádeže vozidiel môžu tiež prinútiť vaše poisťovne zvýšiť poistné, a preto by ste mali prijať účinné opatrenia na predchádzanie krádežiam áut.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Bezpečnostné skrutky na úchyt kolies.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Podozriví Stopári30. decembra 2021 o 18:25

    Spolujazdci, stopári, neznámi spolucestujúci môžu byť rizikom, zvážte ich účasť v aute, ak sa divne chovajú.

    OdpovedaťOdstrániť